2019 България Новини

ДЕН НА ЕВРОПА

София, Пловдив, Велико Търново и Варна ще отбележат Деня на Европа с разнообразни културни прояви.
СОФИЯ
На 8 май, четвъртък, от 19.00 часа, в Централния военен клуб ще се състои концерт „София и Загреб споделят 9 май – Ден на Европа". В него ще участват Камерен ансамбъл „Софийски солисти" и солистката Лиа Петрова – цигулка. Гост-диригент ще бъде Йосип Налис (Република Хърватска). Входът е совбоден.
На 9 май, петък, от 12.00 часа, на Летище „София" – Терминал 2, популярни класически пиеси ще представи Софийската филхармония с диригент и солист – Мартин Пантелеев.
В Деня на Европа, от 12.00 часа, в Градина „Кристал" концерт ще изнесе Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов. В същия час в подлеза към Метростанция „Сердика" ще свирят музикантите от Джаз формация „София".
От 19.00 часа на 9 май, в Зала „Света София" ще се състои концерт на Симфониета „София" под диригентството на Свилен Симеонов. Входът е свободен.
ПЛОВДИВ
Събитията ще се проведат по едно и също време - от 11.45 ч. до 12.30 ч. , на следните места в Пловдив:
Площад „Ст. Стамболов” №1 - Духов оркестър „Пловдив“ , Мажоретни състави
Стълбите на „Каменица“ - Хор "Евмолпея" и Вокална група "Сладурани"
Стълбите пред катедрален храм „Света Богородица“ – Духов оркестър на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“
Градинката на площад „Римски стадион" /зад Джумая джамия/ -Младежки духов оркестър
ВАРНА
Денят на Европа във Варна ще има специален австрийски акцент. Програма от ценени от познавачите произведения ще поднесе на варненската публика концертът на 9 май в Операта, с който Австрийски музикални седмици в България  гостуват в града. 
XVIII фестивал Австрийски музикални седмици в България, организиран от Австрийското посолство в София и Виенския клуб, ще се проведе в 11 града от 8 до 28 май под мотото „1814-1914-2014: Бунт на чувствата. Романтика и експресионизъм“. Фестивалът се провежда под почетния патронаж на Mаргарита Попова, вицепрезидент на България. 
Във Варна на 9 май от 19 ч. публиката ще има възможност да чуе Пасакалия от Антон Веберн, Концерт за кларинет и оркестър № 2 в ми-бемол мажор, оп. 74 от Карл Мария фон Вебер и Симфония № 4 от Франц Шуберт . Творбите ще прозвучат в изпълнение на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна с диригент  Григор Паликаров. Солист ще бъде австрийската кларинетстка Вера Карнер.
ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Празникът ще започне малко след 10,00 часа с парад на знамената на страните-членки на Европейския съюз. В шествието, което ще премине от Студентски стол №2 до сградата на Общината, ще се включат духовият оркестър при СОУ „Емилиян Станев", знаменна група от ученици, мажоретки и деца от детските градини на Велико Търново.
Празничното шествие ще бъде водено от 12 деца от 12 детски градини, които ще носят изписан слогана на кампанията за Европейска столица на културата „Творим Щастие”. Празничната колона тази година ще бъде предшестване от пъстрата група на малчуганите, които сами са изрисували буквите. В изписването им са участвали над 1 000 деца от всички детски градини в старата столица.
Празничният ритуал по издигане на знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново е от 10,30 ч. пред сградата на Общината. В програмата са включени още празнично слово на кмета Даниел Панов, приветствие от ученичката от Езикова гимназия Пламена Малева и изпълнение на мажоретния състав на ЦДГ „Соня". От 11,00 часа в парк “Марно поле” ще започне Европейски детски празник.

Важни дати

18 октомври 2013 г.

Краен срок за представяне на кандидатури

18 октомври 2013 г.

Краен срок за представяне на кандидатури

18 октомври 2013 г.

Краен срок за представяне на кандидатури

Насоки и Документи

Кандидатурата на градовете се подготвя въз основа на формуляр за кандидатстване, който трябва да бъде изготвен на английски език...
повече информация

Новини


Европейска столица на културата 2019
Design and Development by Pimdesign

Авторски права