2019 България

БУРГАС

Кандидатурата на града е подкрепена от всички общини в Бургаска област: Созопол, Несебър, Царево, Малко Търново, Поморие, Приморско, Айтос, Карнобат, Камено, Руен, Сунгурларе.


Знаете ли че, първият по рода си Фестивал на пясъчните скулптури в Югоизточна Европа се провежда вече шеста поредна година в Бургас. Внушителен град от пясък се издига всяко лято на метри от морския бряг и среща жителите и гостите на града с любими приказни герои, филмови персонажи, митични същества, известни личности – всички те изваяни, разбира се, от пясък.

□ Визирайки музикалния фестивал Spirit of Burgas, сп. Times класира Бургас сред 20-те най-добри европейски фестивални дестинации. С разнообразието от музикални жанрове и сцени, всяко лято бургаският плаж се превръща в притегателен център за десетки хиляди меломани от цяла Европа. Сред музикалните величия, стъпили на бургаска земя, са Faith No More, Moby, Prodigy, Busta Rhymes и много други.

□ Бургас е най-раждащият таланти град, доказателство за което е дългият списък с успели бургазлии, сред които Петя Дубарова, Христо Фотев, Райна Кабаиванска, Георги Калоянчев, Апостол Карамитев, Георги Баев, Тончо Русев, Тони Димитрова, Антон Дончев, Камен Калев, Димитър Рачков, Рафи - всички те и още много.

□ Бургас е единственият град в България, който много скоро ще може да предложи на своите гости пътешествие до остров. Остров „Света Анастасия“ се намира само на 6 км от града и е първият в българското Черноморие, чието културно-историческо наследство ще бъде възстановено и превърнато в туристическа атракция.

□ В Бургас културата е навсякъде и скоро ще си пробие път дори под земята. Стари бомбоубежища, намиращи се по протежение на цялата Морска градина, ще бъдат превърнати в Подземен град - модерен атракцион и място за съвременно изкуство.

□ Бургас е първият град в България, който от това лято ще разполага със собствена рент-а-байк система. Това ще направи предвижването от точка до точка не само по-лесно, но и много по-приятно и здравословно.

□ Бургас е притегателен център за туристите от цял свят – през летния сезон Летище Бургас посреща над 2.5  милиона пътника - повече от всяко друго българско летище.


Цели:

□ да се подобри качеството на живот в града и региона

□ да се стимулира участието и ангажираността на всички заинтересовани страни (гражданите, институциите, неправителствените организации и бизнеса) като фактор за развитието на Бургас

□ да се утвърди ролята на културата като двигател в процеса на цялостно обновление и устойчиво развитие на Бургас

□ да се затвърдят и развият отношенията на диалог и партньорство между Бургас и градовете от региона, както и с другите европейски градове, региони, държави


Очаквани резултати:

□ по-динамичен културен живот, по-богата културна програма, нови форми на културни изяви в града и региона, стимулирано развитие на творческите индустрии

□ по-висока ангажираност на гражданите към развитието на града

□ подобрен достъп до култура и културни събития за малцинствени и уязвими групи

□ подобрено взаимодействие между градовете в региона чрез ефективно партньорство

□ подобрен имидж и популярност на града на местно и международно ниво

□ ръст на туризма и секторите, свързани с него – транспорт, търговия, др.

□ откриване на нови работни места

□ увеличаване на частните и публичните инвестиции в града и региона

□ повишена регионална конкурентоспособност

□ обновена културна инфраструктура

□ облагородени градски пространства

□ подобрено качество на живот в града и региона


Уеб сайт/facebook : https://www.facebook.com/Burgas2019?fref=ts
КАНДИДАТУРА

ВАЖНИ ДАТИ

2019 г.

Осъществяване на събитието

Насоки и Документи

Кандидатурата на градовете се подготвя въз основа на формуляр за кандидатстване, който трябва да бъде изготвен на английски език...
повече информация

Новини


Европейска столица на културата 2019
Design and Development by Pimdesign

Авторски права