2019 България

ВАРНА

Знаете ли,че

Варна е древен град с над 7000 годишна история. Природните му дадености, кръстопътно разположение, мек климат със средиземноморски полъх и гостоприемно крайбрежие допринасят за развитие на този край през всички епохи. От милиони години Варна е спирка по Via Pontika - миграционния път на птиците. Оттук минават вълните на великото преселение на народите. От времето на библейския Потоп до късното средновековие тук се кръстосват пътищата на завоеватели и цивилизации, белязали трайно тези брегове. Градът е бил свидетел на много превратности. Неговата „пълноводна” хилядолетна история му дава право да се смята за връстник на европейската цивилизация. През всички етапи на своята история градът е пресечна точка на култури, религии и митове, възел от пътища, свързващи страни и континенти. Варна и нейните околности са осеяни със знаците на всички епохи, които градът е преживял. Варна пази най-старото обработено злато в света. Великолепните образци на древното ювелирно изкуство са отблясък от културата на високоразвита европейска цивилизация, предхождаща цивилизациите, възникнали по-късно край бреговете на Тигър, Ефрат и Нил.

С добре съхранените си културни традиции, с развиващо се съвременно изкуство, Варна е отворена за съвместна работа с други градове в областта, страната и чужбина и участва в множество трансгранични партньорства, както и в широка мрежа от побратимени градове от всички континенти. Домакин е на много културни форуми с утвърден световен авторитет, сред които: Международен музикален фестивал „Варненско лято”, Международен балетен конкурс, Международен майски хоров конкурс, Международен театрален фестивал „Варненско лято”, Международен джаз фестивал, кинофестивали „Любовта е лудост” и „Златна роза”, Международен куклен фестивал „Златният делфин”, Международното биенале на графиката, Международен фолклорен фестивал.


Мото/ Основна идея:

Инициативата ни приканва преди всичко да разпознаем културата като динамика, като начин на мислене, на творческо отношение към света и другия.


Цели:

Голямата цел на инициативата е да се надгради по-тясното разбиране за културата като сбор от различни изкуства и да бъде тя представена като двигател за развитие на общността и подобряване на градоустройството и икономическия пейзаж. 

Титлата „Европейска културна столица” може да ни помогне да разрешим проблеми като изтичането на младите хора, централизацията на културния живот, инфраструктура и др. 


Очаквани резултати:

Европейска столица на културата“ е добра възможност да направим Варна освен по-богата с културни дейности, но и по-привлекателна и уютна за нас, нейните граждани, по-достъпна за хората с увреждания, по-желана туристическа дестинация за гражданите на света. 

 

Уеб сайт/facebook:

Уеб сайт: www.varna2019.bg

facebook: Варна - кандидат за Европейска столица на културата 2019
КАНДИДАТУРА

ВАЖНИ ДАТИ

2019 г.

Осъществяване на събитието

Насоки и Документи

Кандидатурата на градовете се подготвя въз основа на формуляр за кандидатстване, който трябва да бъде изготвен на английски език...
повече информация

Новини


Европейска столица на културата 2019
Design and Development by Pimdesign

Авторски права