Стандартите се променят, но желанията на собствениците винаги са свързани с няколко основни фактора

Всеки има различни представи за бъдещия си дом, който иска да обитава с удоволствие, но някои фактори касаят всички ни и те се оказват съществени при избора.

Как изглежда вашият дом на мечтите? Има три спални помещения, просторна дневна, две бани, гледка към морето или планината, къщата е на няколко етажа, а дизайнът е модерен. Тези детайли са въпрос на лични предпочитания, а местоположението на сградата не винаги е определящо за намеренията ни да инвестираме в свой имот. Това, което наистина ще задоволи очакванията ни, са лесният начин на живот и намалената консумация на енергия.

Енергийно ефективни къщи

Концепцията за пасивните домове се превърна в голям пробив, когато говорим за пестене на енергия. В архитектурно отношение те се различават от традиционния тип строителство предимно заради конструкциите, които се използват, за да се уплътнят всички възможни отвори и да се гарантира максимално изолиране.

Като цяло всяка сграда, която се вписва в съвременните норми за енергийна ефективност, носи тези характеристики, но целта е те да бъдат надскочени и да се постигне толкова висока степен, за да може при нейната експлоатация да се изразходват пренебрежими количества енергия.

Енергиен баланс, който клони към нула

Това съвсем не е непостижима цел, стига за нея да се създадат необходимите условия.

Първото правило е домът да бъде ориентиран на южната страна, а фасадата да бъде остъклена достатъчно, за да пропуска колкото се може повече слънце. Останалите лица се проектират, така че да не се допускат никакви отвори и да се пропуска енергията навън.

Самите помещения, които се обитават редовно, също се разполагат в южната част на къщата. Онези, в които само ще съхранявате вещи или храни, могат да бъдат в северната, защото не се нуждаят от толкова топлина.

Въздухопроницаемостта и топлоизолираността на стените и покрива са на внушително ниво, за да няма осезаеми загуби на енергия. За производството й намират приложение слънчеви колектори, фотоволтаични клетки, топлообменици и т.н. методи, които не само доставят количеството за нуждите на дома, но и са щадящи към природата.

Тази топлина не е в ущърб за собствениците, когато те се намират в дома си през горещите летни месеци. Остъклените южни части могат да са със специална защита, което не позволява прекалено прегряване.

Експертите, които се занимават с енергийно ефективни къщи и сгради, могат да ви консултират професионално, съобразявайки вашите конкретни изисквания, наличен парцел и възможностите за нискоенергийното или пасивното строителство в конкретния имот, с който разполагате или желаете да закупите. Предлагат се и готови модели къщи в регион около София със съвременна визия и модерна архитектура, които може да разгледате на сайта на Green Park Sofia.

 

By admin