Фотографската изложба за Матера – градът, с който Пловдив ще бъде съвместно Европейска столица на културата през 2019 – беше официално открита на 21 юли 2015 г. от 18.30 ч. в галерия „Средец” на Министерство на културата и ще остане в галерията до 30 юли т.г.


Фотографиите в изложба “Матера: Културна столица на Европа 2019“ са дело на д-р Владимир Димитров, изкустовед и преподавател в Нов Български Университет, пътувал през Южна Италия през 2013-а година.

От страна на Министерство на културата приветствие отправи г-жа Деяна Данаилова, началник отдел ” Международни дейности”. Тя припомни, че през май 2015 г. Пловдив и Матера бяха официално избрани с решение на Съвета на Европейския за “Европейски столици на културата” през 2019 година.
Посетителите в галерията научиха, че инициативата „Европейска столица на културата” има 30 годишна история. Атина (Гърция) е първата столица – домакин и Европейска столица на културата през 1985 г. Оттогава, всяка година, един или повече радове насочват вниманието към своето културно наследство и лансират редица културни мероприятия, които въвличат широк спектър от участници. Тази година това са белгийският град Монс и чешкият Пилзен, а през 2019 -Пловдив и Матера.
Авторът на фотографиите – д-р Владимир Димитров – направи кратко въведение в историята на възраждането на Матера от средата на 20 век до днес, когато от беден и запустял град се превръща в един от водещите и много посещавани туристически центрове в Италия, чрез запазване на своето уникално културно наследство.
Валери Кьорленски – изпълнителен директор на фондация Пловдив 2019, който е участвал във всички етапи от подготовката и кандидатстването на град Пловдив за Европейска столица на културата 2019 сподели, че спечелването на престижната титла е огромна чест и предизвикателство за град Пловдив , който освен хилядолетна история и богато културно-историческото наследство, притежава дух и жизненост. Той изрази увереност, че Пловдив е град който през 2019 година ще представи достойно България на международната културна сцена.
На откриването на изложбата присъстваха изкуствоведи, универститетски преподаватели, писатели, дипломати и любители на фотографското изкуство.
****
Гл. ас. д-р Владимир Димитров (1975 г.) е завършил “Изкуствознание” в Нов български университет. Води курсове по Обща история на изкуството, Изкуство на италианския ренесанс, Българско възрожденско изкуство, Българска възрожденска култура, Иконография и Опазване на културното наследство. Научните му интереси са в областта на Възрожденско изкуство, иконографията, поклонничество, културен и религиозен туризъм, както и в сферата на опазване на културно-историческото наследство. Специализирал е в Университета на Флоренция, Италия. Автор e на монография за Зографската фамилия Минови и тяхното стенописно наследство. Автор е и на множество фоторазкази, публикувани в списанието за университетска култура „Следва“. Първата му самостоятелна фотоизложба „Стани и отиди в Дамаск” (2014 г.) бе експонирана в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Музея на НБУ.

By admin