Модерният дом изисква и модерни решения по отношение не само на стила, но и на материалите на изработка на мебелите, като това в голяма степен касае и едни от най-използваните елементи от декора – модерната маса и столове.

Такъв подобен комплект може да бъде позициониран не само в кухнята, както е традиционно да се смята, но и на много други места. Днес обаче ще разгледаме само две от тях – кухнята и трапезарията.

Vintage кухня
Vintage кухня в бяло
Модерен стил кухня тип "Минимализъм" в черно-бяло
Модерен стил кухня тип “Минимализъм” в черно-бяло
Модерна изчистена от към детайли кухня в бяло и акцент дърво
Модерна изчистена от към детайли кухня в бяло и акцент дърво

По-големите жилища разполагат с трапезария, която е отделна от кухнята и също се нуждае от обзавеждане точно с маса и столове.
Каква е разликата между избора на маса и столове за кухнята и трапезарията? Разликата, ако въобще може да се отбележи такава, е не по отношение на това къде поставяме комплекта, а по-скоро опира да неговата функция. В случай, че едно жилище разполага с трапезария и отделно с кухня, то тогава в трапезарията масата може да бъде по-голяма и съответно, оборудвана с повече столове.

Трапезарията, подобно на хола и всекидневната, може отлично да изпълнява и функцията на гостна, затова е добре там да се предвидят повече места – поне няколко повече, отколкото е броят на членовете на семейството. Така ще може всички да седнат на едно място и да закусят, обядват или вечерят заедно, дори и ако в момента са ви дошли гости.

Що се отнася до избора на маса и столове за кухнята, ако тя играе ролята на трапезария, ще важат горните правила, съобразно, естествено, размерите на помещението. Но в момента на пазара могат да се намерят различни по размер и еднакво функционални комплекти маса и столове, така че, няма да имате големи проблеми по разрешаването на този проблем.

В случай, че кухнята няма да играе роля на трапезария, защото имате отделна такава, то може да поставите в нея някоя по-малка масичка, гарнирана, примерно, с два стола. Всяка домакиня знае колко е важно да може да поседне някъде, докато изчаква запичането на мусаката във фурната, например. Тези значително по-малки по размер маси, са популярни и като кътче за „минутката на мама“ – там домакинята с удоволствие би се усамотила, за да изпие чаша ароматно кафе и, между другото, да прегледа брошурите на модните или хранителни вериги.

By admin