2019 България Новини

ФОТОГРАФСКАТА ИЗЛОЖБА “МАТЕРА: КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА 2019“ БЕШЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ”

Фотографската изложба за Матера - градът, с който Пловдив ще бъде съвместно Европейска столица на културата през 2019 - беше официално открита  на 21 юли 2015 г. от 18.30 ч. в галерия „Средец” на Министерство на културата и ще остане в галерията  до 30 юли т.г.
Фотографиите в изложба “Матера: Културна столица на Европа 2019“ са дело на д-р Владимир Димитров, изкустовед и преподавател в Нов Български Университет, пътувал през Южна Италия през 2013-а година.
От страна на Министерство на културата приветствие отправи г-жа Деяна Данаилова, началник отдел ” Международни дейности”. Тя  припомни, че през май 2015 г.  Пловдив и Матера бяха официално избрани с решение на Съвета на Европейския  за "Европейски столици на културата" през 2019 година. 
Посетителите в галерията научиха, че инициативата „Европейска столица на културата” има 30 годишна история. Атина (Гърция) е първата столица - домакин и Европейска столица на културата през 1985 г. Оттогава, всяка година, един или повече радове насочват вниманието към своето културно наследство и лансират редица културни мероприятия, които въвличат широк спектър от участници.  Тази година това са белгийският град Монс и чешкият Пилзен, а през 2019 -Пловдив и Матера.   
Авторът на фотографиите - д-р Владимир Димитров - направи кратко въведение в историята на възраждането на Матера от средата на 20 век до днес, когато от беден и запустял град се превръща в един от водещите и много посещавани туристически центрове в Италия, чрез запазване на своето уникално културно наследство.
Валери Кьорленски - изпълнителен директор на фондация Пловдив 2019, който е участвал във всички етапи от подготовката и кандидатстването на град Пловдив за Европейска столица на културата 2019 сподели, че спечелването на престижната титла е огромна чест и предизвикателство за град Пловдив , който освен  хилядолетна история и богато културно-историческото  наследство, притежава дух и жизненост. Той изрази увереност, че Пловдив е град който през 2019 година  ще представи достойно България на международната културна сцена.
На откриването на изложбата присъстваха изкуствоведи, универститетски преподаватели, писатели, дипломати и любители на фотографското изкуство.
****
Гл. ас. д-р Владимир Димитров (1975 г.) е завършил “Изкуствознание” в Нов български университет. Води курсове по Обща история на изкуството, Изкуство на италианския ренесанс, Българско възрожденско изкуство, Българска възрожденска култура, Иконография и Опазване на културното наследство. Научните му интереси са в областта на Възрожденско изкуство, иконографията, поклонничество, културен и религиозен туризъм, както и в сферата на опазване на културно-историческото наследство. Специализирал е в Университета на Флоренция, Италия. Автор e на монография за Зографската фамилия Минови и тяхното стенописно наследство. Автор е и на множество фоторазкази, публикувани в списанието за университетска култура „Следва“. Първата му самостоятелна фотоизложба „Стани и отиди в Дамаск” (2014 г.) бе експонирана в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Музея на НБУ.

Важни дати

18 октомври 2013 г.

Краен срок за представяне на кандидатури

18 октомври 2013 г.

Краен срок за представяне на кандидатури

18 октомври 2013 г.

Краен срок за представяне на кандидатури

Насоки и Документи

Кандидатурата на градовете се подготвя въз основа на формуляр за кандидатстване, който трябва да бъде изготвен на английски език...
повече информация

Новини


Европейска столица на културата 2019
Design and Development by Pimdesign

Авторски права