1. Общи впечатления, дисплей, батерия и камера

Общи впечатления

Като всички модели от серия Lumia този също се откроява с приятен и различен дизайн. Това до голяма степен се дължи на ярките цветове на задния панел, но при желание можете да изберете цветови вариант с по-неутрален оттенък. За радост на потребителите има богат избор на цветове, както и сменяеми панели. Има например гланцови, матови или гумирани задни панели – за всеки вкус.

Трябва да се отбележи, че на тестовия образец има малки пукнатини покрай страничните бутони. Възможно е това да е дефект на именно този екземпляр, но не е изключена и вероятността пластмасата да реагира така на натиск във всички партиди. Панелът приляга плътно и се държи здраво на мястото си, може би именно затова след неколкократно сваляне и поставяне възниква този дефект. Друг недостатък е недотам удобната система за закрепване на задния капак.

Апаратът е с размери 123.8 х 68.5 х 9.9 мм. и тежи 160 гр. Стандартни габарити, само теглото е малко по-голямо от това на конкурентните модели. Като цяло смартфонът приляга удобно в дланта, но хлъзгавата гланцирана пластмаса може да ви накара да се опасявате от изпускане. Над дисплея ще видите датчиците за осветление/приближение и обектива на фронталната камера. Под дисплея има три сензорни бутона, които са отбелязани с бели символи и имат собствена подсветка. Отдясно на корпуса ще намерите бутоните за регулиране на звука, блокиране на екрана и активиране на камерата. Всичките са удобни и приятни на допир.

В долната част на устройството е разположен microUSB-портът, а в горната – изходът за слушалки. Задният панел е направен изцяло от пластмаса, ако сте избрали гланцов, както е при тестовия модел, очаквайте той бързо да се покрие с малки драскотини. Обективът на основната камера е монтиран в метална пластина, която за жалост също се надрасква лесно.

Дисплей

Дисплеят е сензорен AMOLED с разделителна способност 480 х 800 пиксела (4.3 инча диагонал), възпроизвежда до 16 млн. цвята. Работи с технология Clear Black и предлага отлично качество на картината и широк ъгъл на видимост.

Чувствителността е на много добро ниво, поддържа се и multi touch с плавна реакция на изображението. Единствен недостатък на дисплея е покритието му, което лесно се надрасква. За сметка на това се поддържа специална функция за ползване на екрана с ръкавици, която е удобна през студените месеци.

Батерия

Батерията е литий-йонна с капацитет от 1650 mAh. Производителите гарантират до 360 ч. работа в режим на готовност и до 8 ч. работа в режим на разговор, както и до 61 ч. работа в режим на слушане на музика.

В реални условия смартфонът издържа около един ден при нормална до средно активна употреба, вечерта ще трябва да го включите за зареждане. Ако ползвате постоянно социални мрежи, правите снимки, слушате музика и включвате периодично навигацията, може да ви се наложи да зареждате апарата два пъти дневно. Поддържа се зареждане чрез USB от компютър. Имате възможност да закупите заден панел, поддържащ безжично зареждане. Цената му обаче е достатъчно висока. Устройството има и режим за спестяване на енергия, който при активиране изключва някои функции. Батерията се зарежда напълно за около час. В режим на преглед на видео зарядът се изчерпва за 7 ч. и 15 мин.

Камера

Камерата е 8МР с автоматичен фокус и светодиодна светкавица. Има и фронтална 0.3МР камера. Основната камера се активира както чрез менюто, така и с помощта на страничния бутон. За целта се иска да го задържите натиснат за 5 секунди, което до голяма степен ще ви предпази от случайно включване на камерата, докато носите апарата в джоба си. Можете да снимате, ползвайки същия бутон, но се поддържа и снимане с докосване на дисплея, при което се задава и точка за фокусиране. Като цяло интерфейсът на камерата е удобен и интуитивен, а качеството на получените снимки и видеозаписи е повече от задоволително. Настройките са следните:

* Светкавица – автоматичен режим, включена/изключена;
* ISO – автоматичен режим, 100, 2001 4001 800;
* Режим на снимане – автоматичен режим, едър план, нощен режим, нощен портретен режим, спорт;
* Баланс на бялото – автоматичен режим, дневна светлина, облачно време, флуоресцентно и инкандесцентно осветление;
* Формат – съотношение на страните 16:9 или 4:3;
* Видеозапис – максимално качество 1080р, със скорост 30 fps и запис на стерео-звук. Можете също така да снимате видео с резолюция 1920 х 1080 пиксела или 1280 х 720 пиксела.

Nokia Lenses предлага няколко допълнителни приложения, които мога да внесат разнообразие в обичайния процес на снимане. Например можете да направите кадър с анимация или панорамна снимка.

От онлайн-магазина на Nokia можете да си свалите и други приложения.

2. Технически характеристики и основни функции

Технически характеристики

Апаратът работи с 2-ядрен процесор Qualcomm 8960 с тактова честота 1.5 GHz. Има 1 GB RAM и 8 GB вградена памет. Поддържат се и карти с допълнителна памет във формат microSD. Може да се каже, че смартфонът работи много бързо, реакцията на всякакви команди е светкавична.

Моделът поддържа мрежи GSM 850/900/1800/1900, WCDMA 850/900/1900/2100 и LTE 800/900/1800/2100/2600. Wi-Fi 802.11 b/g/n работи отлично, можете да запазвате паролите за използвани точки на достъп. При блокиране на дисплея Wi-Fi се изключва автоматично.

Bluetooth е версия 3.0 с EDR и поддържа всички разпространени профили, както и A2DP за ползване на безжични слушалки. Моделът позволява да обменяте данни чрез NFC и може да служи като рутер за други устройства. Освен това се поддържа и DLNA.

Трябва да се отбележи, че в спящ режим апаратът ползва мобилен интернет, а не Wi-Fi, така че имайте предвид, че спящият режим може да се отрази сериозно на сметката ви. Смартфонът се разпознава като външен носител на памет при включване към компютър, вече не се налага да ползвате Zune, за да управлявате файловете си от РС.

Интерфейс

На заключен екран може да стои всяко едно избрано от вас изображение. Върху него ще видите часа и текущата дата, както и иконки за пропуснатите събития (ако има такива) или предстоящите събития, записани в календара. Можете да изкарате на дисплея и допълнителни данни – например уведомления от клиентите за социални мрежи или прогноза за времето.

В горната част на екрана излизат иконките за комуникационните връзки, както и за виджета за управление на музикалния плейър и звуковите профили. Ако искате да предпазите данните си от чужди очи, можете да защитите общото съдържание с парола. На десктопа можете да разположите иконки с формат по ваш избор, за някои функции се поддържа анимация (например за галерията).

В менюто всички програми са изброени по азбучен ред, тук ще видите както фабрично инсталираните приложения, така и добавените от вас. Разполагате с редица цветови теми за промяна на изгледа на менюто. Поддържа се гласово активиране на функциите, например на алармата. Засега възможностите за гласово управление не са много широки, но това най-вероятно ще се промени в бъдеще.

Телефонна книга

Телефонната книга включва три раздела. В първия излизат всички имена, запазени на паметта на устройството. Във втория ще намерите най-често използваните контакти. В последната графа се виждат всички новини от социалните мрежи. Можете да определите метод за сортиране на записите и да търсите по име и фамилия.

Всеки запис може да включва три имена, месторабота, псевдоним, обръщение, няколко телефонни номера (мобилен, домашен, организационен, пейджър, факс), до три e-mail адреса, пощенски адрес, сайт, рожден ден, текстова бележка, годишнина, близък човек, деца, адрес на офиса, длъжност. Можете да изберете индивидуална картинка за всеки контакт, както и индивидуална мелодия на звънене.

Смартфонът позволява да създавате различни групи абонати. За всяка група се поддържа преглед на данни от социалните мрежи, има и функция за създаване на „стая“ с определен кръг потребители, с които да обменяте съобщения, изображения, записи от календара или бележки. Не е задължително включените в групата абонати да ползват WP-смартфон.

Разговори

По време на разговор на дисплея се изписва информация за продължителността на обаждането. За набор на номер се ползва виртуалната клавиатура, за съжаление не се поддържа търсене на сходни номера по въведени цифри. Можете да разширите функционалността, като си инсталирате отделно съответното приложение. Всички повиквания са представени в един общ списък, входящите и изходящите са с различен цвят. Обажданията от един и същ номер излизат поотделно. При отваряне на даден запис ще видите допълнителна информация за повикването/разговора.

Съобщения

В този раздел ще намерите две графи – за SMS/MMS и за Facebook. Входящите и изходящите съобщения са отбелязани с различен цвят. Не се поддържа добавяне на последни използвани номера при изпращане на съобщение. SMS и MMS се създават с помощта на един и същ редактор, видът съобщение се определя от съдържанието.

E-mail

Можете да настроите лесно акаунти в различни e-mail клиенти. За всеки акаунт се въвежда име и се настройва интервал за автоматична проверка на пощата – push-режим, на 15, 30 или 60 минути. Можете да проверявате пощата си и ръчно, поддържат се и филтри за писмата – всички, непрочетени, чернови, важни. Новите писма се отбелязват с ярък цвят в общия списък, а прикачените файлове се маркират с кламер. При преглед на пощата си в долната част на дисплея ще видите четири иконки – за създаване на ново писмо, за маркиране на няколко обекта, за опресняване на пощата и за търсене в архива на вашата кореспонденция.

Въвеждане на текст

Виртуалната буквена клавиатура работи както във вертикален, така и хоризонтален режим на дисплея. И в двата случая заема около половината от екрана, оставяйки място за полето с въведения текст. Виртуалните бутони са достатъчно големи, за да осигурят удобство при писане.

Поддържа се копиране и вмъкване на текст, разполагате и с вграден речник, който ще ви предлага варианти за започнатата дума. Можете да добавяте свои думи в речника. Разполагате с набор от емотикони и картинки, които да добавите в съобщенията си. Допуснатите грешки могат лесно да се коригират, за целта е предвиден курсор.

3. Функционалност

Календар

Можете да прегледате данните на няколко режима – дневен с разписание по часове, общ списък на планираните събития и отделна графа със задачите. Разбира се всички събития излизат и при обичаен преглед на даден месец. Интересно е, че смартфонът позволява да ползвате едновременно няколко календара, като всеки е маркиран с отделен цвят. За всяко събитие можете да въведете тема, място, календар за запазване, описание, час и продължителност. Допълнително се настройва предупредителният сигнал. Поддържат се ежедневни събития, събития за работните дни от седмицата, събития за определен ден от седмицата и т.н. За всяко събитие могат да се добавят и участници, които ще получат съобщение за него по e-mail.

Галерия

Всички изображения, запазени на паметта, се показват в този раздел. В това число са и направените с вградената камера снимки и снимките от Facebook, ако добавите акаунта си в смартфона. Прегледът е реализиран просто и удобно, можете да видите самите изображения като иконки или съдържащите ги папки. Картинките могат да се мащабират с два пръста или двойно натискане. Всяко изображение може лесно да се избере като фон на дисплея, да се качи в SkyDrive или Facebook/Twitter или да се изпрати като съобщение. Поддържа се и редактиране на снимките и добавяне на ефекти. Функцията за разпознаване на лица ще ви помогне да отбележите с тагове сниманите хора.

Аларма

Можете да създадете няколко независими една от друга аларми, като за всяка се настройват час на звънене и режим на повторение (може да е за определени дни от седмицата). Алармите се обозначават с име, разполагате с няколко мелодии на звънене.

Калкулатор

Калкулаторът предлага всички необходими функции за смятане, при обръщане на апарата настрани се отваря и допълнително меню с настройки.

Офис-приложения

Този раздел включва различните приложения, работещи с Word, Excel, PowerPoint и OneNote. Апаратът позволява не само да преглеждате офис-документи, но и да ги редактирате и да създавате нови.

Търсене
С помощта на този бутон ще отворите търсачката Bing. Можете да определите друга търсачка в настройките.

Навигация

Картите са една от силните страни на модела. За разлика от Android-смартфоните, които най-често изискват интернет-връзка за работа с Google Maps, тук картите са достъпни и в offline-режим и са изключително детайлни. Местността се изобразява на няколко режима – карта-схема, сателитна навигация и схема с показани линии на градския транспорт.

Можете да съставяте маршрути и да преценявате пътя от една точка към друга, както пеша, така и с кола или градски транспорт. Приложението показва ключовите места. Освен това се поддържа 2D и 3D режим и е достъпна тъмна тема на интерфейса за навигация, която е по-приятна за очите нощем. Ако не разполагате с необходимите карти, можете да ги свалите предварително в удобно за вас време (и по удобен за вас начин). Достъпни за сваляне са и пакети с гласови подсказки за навигация.

Nokia онлайн-магазин

Този раздел ви предлага списък с програми, сред които има както платени, така и безплатни. На челна страница излизат достъпните ъпдейти за софтуера, ако има такива. Самите програми са сортирани по категории, за всяко едно се показва скрийншот и иконка. При желание можете да изтеглите демо-версия на дадена програма, за да я пробвате.

Интернет-браузер

Браузерът позволява да държите до 6 страници отворени едновременно. Скоростта на отваряне е висока, приложението работи бързо и прелиства дори и тежки сайтове без забавяния. Апаратът запазва история на посетените страници. Можете да запазвате и адреси, като изведете на десктопа най-често посещаваните ресурси. Настройките позволяват да изключите запазването на cookies. Поддържа се търсене на дума в рамките на отворена страница.

Музикален плейър

Плейърът разпознава формати .m4a, m4b, .mp3 и .wma. Едно подменю обединява в себе си музикален и видеоплейър, в списъка „история“ ще видите всички слушани/преглеждани песни и филми. Разполагате и със списък на новите данни, добавени на смартфона. В раздел „музика“ ще видите списък с музикалните си файлове, който може да се подреди по азбучен ред или по признаци Изпълнители, Албуми, Песни, Плейлисти, Стилове. Поддържа се AlbumArts.

Превъртането става със задържане на бутоните „Напред“ или „Назад“. Можете да съставяте плейлисти и да ги слушате в последователен, цикличен или произволен режим. Допадналите ви песни могат да се отбележат. Ако при слушане натиснете бутон за регулиране на звука, ще се отвори малко меню с информация за текущата песен и бутони за прескачане към други песни. Това меню е достъпно и при заключен дисплей, което е удобно. Еквалайзера ще намерите в отделен раздел, разполагате с няколко фабрично настроени еквалайзера, които можете да пренастроите ръчно. Качеството на звука е отлично, особено с добри слушалки.

Nokia Music

Своеобразен дубликат на първия плейър. С негова помощ можете да слушате плейлисти, създадени въз основа на музикалния онлайн-магазин на Nokia. От него можете легално да закупите песните, които са ви харесали, както разбира се и да ги преслушате. За последното обаче ще ви трябва стабилна интернет-връзка. Преслушаните песни могат да бъдат чути пак и в offline-режим. Предимство на приложението е красивото му оформление, което е приятно за окото.

Видеоплейър

Апаратът предлага разширена поддръжка на кодеци, което ще ви позволи да гледате повечето филми директно без преформатиране. Интерфейсът е опростен и интуитивен, при преглед на видео разполагате с три виртуални бутона за управление и пътечка за превъртане.

4. Впечатления

Качеството на връзката е добро. Чувствителността на микрофона и мощността на говорителя са на добро ниво, ще можете да разговаряте нормално в различни условия. Силата на звънене е над средната, малко вероятно е да пропуснете обаждане дори и на по-шумни места. Вибрацията е средна по мощност.

Моделът е много приятен, но за цената си от около 480 евро едва ли може да се нарече конкурентоспособен. Основни негови предимства пред цялата армия Android-устройства са приятният дизайн и най-вече добре реализираното приложение за навигация, което работи и в офлайн-режим, както и детайлните карти. Ако ползвате редовно телефона си за навигация, Nokia Lumia 820 може да ви спести доста пари за интернет-трафик. При това обаче трябва да имате предвид, че на пазара са достъпни редица навигационни приложения, работещи офлайн и на Android-платформа.

Основен недостатък на модела е слабата му батерия – за цялата предложена функционалност се иска и енергия, в противен случай удоволствието от ползване на устройството ще е свързано със зареждане два пъти дневно. Nokia обаче радва потребителите с редица изкусно реализирани приложения. Остава вие да решите, доколко са ви нужни и колко сте готови да платите за тях.

By admin