Колко често ти се случва да приключиш работа, но чувствайки, че не си успял да постигнеш всичко в дневния списък? Започваш утрото с план, списък, цел… но до края на деня списъкът със задачи е станал по-дълъг.

Да. Да си продуктивен на работа може да бъде трудно. Управлението на времето ти по начин, който е благоприятен за ефективността и продуктивността е от ключово значение. Понякога може да е трудно да определиш от къде да започнеш и как да го направиш. Всички днес се борим с това как ефективно да структурираме и разпределим времето си.

Опитай се да следваш тези съвети, за да увеличиш продуктивния поток и да работиш по-ефективно. А по-ефективно съвсем не означава повече. Още полезни материали по темата ще намериш на dyaksov.com.

НЕ ПРАВИ НЯКОЛКО НЕЩА НАВЕДНЪЖ

Това винаги е първият съвет, който ще получиш. Защото е ключов момент за разпределението на времето. Може да е изкушаващо да искаш да се грижиш за няколко неща наведнъж, особено ако се подведеш, че те са малки или лесни. Но този тип изпълнение на задачи просто не работи. Заблуждаваме се, когато казваме, че можем лесно да превключваме между множеството телефонни разговори, презентации, да обядваме и пишем едновременно. Фокусирай се върху една задача в даден момент и ще се увериш, че ще я завършиш по-бързо, а заемайки се със следващата фокусът ти ще бъде изцяло там.

ИМА ЛИ ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА?

Може да мислим, че работата с по-дълги часове означава, че ще свършим повече, но никога не работим достатъчно добре, когато сме изгорени. Редица проучвания показват, че вземането на редовни почивки помага за концентрацията и освен това повишава настроението. Разходи се наблизо или отдъхни 15 минути докато пиеш кафето си. Само така ще се върнеш по-ефективен към задачите си.

ГОЛЕМИ ИЛИ МАЛКИ ЦЕЛИ?

Понякога се налага да погледнем отстрани целите си и да ги преосмислим. Защо? Защото да видиш няколко големи проекта в календара може да бъде по-скоро демотивиращо, отколкото ако разделиш една мащабна цел на по-малки задачи. Така ще се почувстваш по-спокойно и ще добиеш усещането, че контролираш ситуацията. А вследствие на това, ще се повиши продуктивността и ентусиазма. Вместо да напишеш „Завърши проект“, разбий това на съставните му задачи, които трябва да се предприемат. Това ще направи дори големите проекти по-малко обезсърчителни.

ПО-ГОЛЕМИТЕ ЗАДАЧИ

Понякога всички ние отлагаме големите цели, защото не сме сигурни, че ще се справим. И когато накрая стигнем до тях, сме твърде изморени или твърде закъснели, за да отдадем нужната енергия и внимание. Така проектите в крайна сметка се натрупват още и още задачи, а ние си мислим, че просто не сме достатъчно способни и продуктивни. Разбирането кога и как най-добре работиш е ключът към завършването на по-големите задачи на време. Няма златно правило или определен график, който да работи еднакво при всички. Ако се чувстваш по-добре и по-ентусиазирано сутрин, тогава първо се заеми с големите задачи. Ако пък си „нощна птица“, отпочини няколко часа и свърши работата си вечерта.

ПРАВИЛОТО ЗА 2-ТЕ МИНУТИ

Възползвай се максимално от времето си на работа, като запълниш дори малките прозорци между задълженията с действителни задачи. Идентифицирането и незабавното изпълнение на задачи, които отнемат две минути или по-малко, всъщност ти спестява повече време, отколкото предполагаш. Ако ще отнеме по-малко от две минути, направи го сега.

Другият аспект на правилото за двете минути е, че всяка цел или навик може да бъде стартирана за по-малко от две минути. Това не означава, че ще можеш да завършиш всяка задача за 120 секунди, но поставянето на нови цели е всъщност първата стъпка към тяхното постигане.

Не всеки ден ще бъде продуктивен. Не се обвинявай за това. Вместо това, пренасочи енергията си и внедри тези съвети в начина си на работа. Изумително е колко повече можеш да свършиш в офиса, но и извън него.

 

By admin