Никел кадмий (Ni-Cad)

Ni-Cad батерията е най-старата от акумулаторните батерии, използвани в съвременните преносими устройства. Неговата ниска цена и висока степен на разреждане го правят подходящ за евтини преносими устройства като електронни игри и играчки, както и за приложения с висок разряд като безжични електроуреди. Неговата ниска енергийна плътност (съотношение мощност / тегло) го прави нежелан за използване в оборудване като преносими компютри и клетъчни телефони. Ni-Cad има свързан с химията проблем, наречен Memory Effect, който ограничава пълното изтощение на капацитет на батерията, ако не бъде напълно изтощен по време на всяка употреба.

Никелов метален хидрид (Ni-MH)

Ni-MH се използва най-често в батерията на клетъчния телефон, батериите за видеокамери, батерии на лаптоп и батерии на преносими компютри. Близка по характеристика на Ni-Cad батерията, тя има подобрена производителност по отношение на проблема с ефекта на паметта, увеличен капацитет и следователно по-висока енергийна плътност от Ni-Cad. При прекалена експлоатация се увеличава температурата на батерията, като в последствие се намалява и нейния живот и циклите или броя пъти, в които батерията може да бъде заредена и изтощена.

Литиево-йонна (Li-Ion)

Най-новият от акумулаторните батерии, Li-Ion, е в масово производство от 1995 г. С трикратно напрежение на клетка като химикалите на никелова основа (3,6 V срещу 1,2 V), Li-Ion има по-висока енергийна плътност и следователно е идеална за малки мобилни устройства и смартфони. В момента това е най-предпочитаният вид технология използвана главно при производството на батерии за лаптоп, батериите за видеокамери и батериите за мобилни телефони. В миналото Li-Ion батерията е имала малко технически проблеми в миналото, свързани главно с прегряване и е проектирана в комплект батерии с Pack Control Circuit (PCC), за да предпази клетките от проблеми, като електрическо претоварване и високо напрежение, висока температура и преизтощение . Сравнително високата цена на Li-Ion батериите, съчетана с необходимостта от клетки, прави цената на Li-Ion батериите по-висока, отколкото за други видове батерии.

Научете още за батериите в сайта https://celel.eu/bg/nachalo/

By admin