Коледни играчки за елха

Ето че Коледата идва и е време да се помисли за украсата на коледната елха. Обикновено по това време вече се продават най-различни коледни украшения и изборът е многообразен.
Както старата традиция повелява на върха на елхата се слага коледна звезда, след което се закачат играчките. Те могат да представляват фигурки на животни, птици или предмети. Колкото са по-шарени и разнообразни, толкова по-красива ще бъде елхата. Разбира се не трябва да се прекалява с украсата, защото в противен случай елхата ще бъде затрупана от множество украса и ще изглежда като шарена купчина.

Коледни играчки за елха

1. Стандартните коледни играчки за елха са във форма на топка. Те биват различни по размер, цвят и рисунки.

Коледни камбанки

2. Камбанки. Популярни са и коледните камбанки. Те са олицетворението на идващото ново, на новото начало. Те са неизменна част от коледния интериор на един дом. Носят радост и празнично настроение

Гирлянди

3. Гирлянди. В стари времена се е смятало, че колкото е по-накичена елхата, толкова ще е по-богата годината. Тук е време да споменем за гирляндите, които също са важна част от коледната елха и празничната атмосфера. Особено привлекателни са светещите гирлянди.

Коледен венец

4. Коледния венец също е един от важните елементи от коледната обстановка. Символ на живот, здраве, щастие и благополучие се закача на вратите и стените в къщите. Носи символа на вечното добро и е безспорен фаворит сред останалите артикули от коледната украса.

И, разбира се Коледната звезда без която коледната елха не би била съвършена. Коледната звезда е завършекът на коледната украса. Тя е олицетворение на Витлеемската звезда, предвестник на тримата мъдреци за раждането на Исус Христос. Тя е традиционен символ на надеждата, на новото начало, радостта и щастието. Коледната звезда е неизменен елемент от цялата коледна атмосфера. Задължително трябва да присъства върху коледната елха. Звездата като символ на Коледата се използва не само за върха на елхата, но и във форма на коледни картички, възглавнички и други предмети, а също се споменава и в коледните песни.

Коледни играчки от тесто

Всички сме свикнали на Коледа да купуваме играчки. Вече почти никой не се сеща да направи сам играчките за коледната елха. Отдавна се смята за отживелица, да се правят собственоръчно коледни играчки за елха. Купените играчки са красиви, но след време се чупят, олющват и се налага да се сменят с нови. Ако тази Коледа мислите да се отървете от старите играчки и ви се прииска да направите нещо красиво за своята коледна елха, тук ще прочетете вариант за правене на коледни играчки от солено тесто. Те се правят лесно и евтино, а и не отнемат много време.

За коледни играчки от солено тесто, ще ви трябват следните материали:

  • Солено тесто
  • Формички за бисквити
  • Тава за печене
  • Клечки за зъби
  • Плътни конци
  • Бои

Първо се омесва солено тесто, след което се изрязват фигурки по направени предварително шаблони – елхичка, камбанка, снежен човек, шишарка, кръгче, птица и др. Може да се използват готови формички за бисквити. Всичките вече изрязани фигурки от тесто слагаме в тава за печене. Преди да се сложи тавата във фурната, в горния край на всяка фигурка се прави дупчица и се слага клечка за зъби. По този начин се прави дупчица за конеца, върху който ще виси играчката. Печем фигурките. След като станат готови се оцветяват с боички и се оставят на топло място за 2-3 дена да съхнат. За контур, може да се използва акрилов маркер или да се издълбаят последователни дупчици /докато тестото още е сурово/. По същия начин може да се направи гердан и други играчки за коледната елха. Топчета от солено тесто се нанизват на конец, след което се изпичат и оцветяват. Въпрос на въображение и желание е да украсите своя дом и да направите празника по-вълшебен!

By admin