“Многото книги са като ключ към непознати кули в замъка на самия себе си.”

~ Франц Кафка

streaming

Стриймингът През 2022 година – Приходи за Авторите и Композиторите

Стриймингът на музика е променил не само начина, по който слушаме музика, но и пейзажа на музикалната индустрия. През 2022 година, вълната от промени, предизвикани от популярните стрийминг платформи, имаше огромен въздействие върху приходите и моделите на изплащане към авторите и композиторите на музика.

Последици от Растящата Популярност на Стрийминга

Стриймингът на музика се превърна в предпочитан метод за достъп до музикално съдържание, като платформи като Spotify, Apple Music, и други, допринасят за увеличаване на броя на слушателите. Това е довело до значително увеличаване на обема на консумираната музика.

Със значителното увеличение на потреблението и достъпността на музика чрез стрийминг, авторите и композиторите са видели растеж както в обхвата на публиката, която има достъп до техните произведения, така и във възможностите за генериране на приходи от техните творби.

Приходите за Авторите и Композиторите

През 2022 година, моделите за изплащане към авторите и композиторите през стрийминг платформите са продължили да се развиват. Нарастването на абонатите и броя на слушателите е довело до увеличение на общите приходи за музикалната индустрия. Важно е да се посочи, че приходите не само са нараснали в общи числа, но и се разпределят по-широко между различните артисти и техните творби.

Стриймингът се превърна в най-големия източник на приходи за композитори и автори на песни през 2022 г. – до 10,83 милиарда евро (11,44 милиарда долара).

Съобщава агенция Ройтерс.

Разпределение на Приходите и Начини за Генериране на Печалби

Стриймингът на музика е донесъл по-голяма прозрачност в начина, по който се генерират приходите. Авторите и композиторите могат да печелят от различни източници, включително права върху публично изпълнение, авторски права, и директни договори с платформите за стрийминг.

През 2022 година, развитието на този сегмент на индустрията продължава да има положително въздействие върху начина, по който се създава и разпределя музикалното съдържание.

Надяваме се, че този материал предоставя полезен и ясен обзор върху последиците и приходите, които са произтичали от стрийминга на музика през изминалата година.