Цветът в интериора на банята е много важен. Ежедневното ви настроение ще зависи от цвета на банята в бъдеще.

Червен цвят

Този цвят е доста интересен, но и много специфичен за интериор на баня. Трябва да внимавате при избора му и да умеете да го съчетаете добре. Този цвят трябва да бъде акцент, в никакъв случай основен.

Ако банята се счита от вас за оазис на мира, не трябва да залагате на този цвят и е по-добре да изберете друг различен от червено нюанс.

Също така, дизайнерите не препоръчват да използвате червения цвят за големи повърхности на банята, особено стени, с него стаята ще изглежда много по-малка, отколкото е в действителност. Всички червени предмети ще се възприемат като по-обемни и по-близки.

Освен това в малка стая човек може да изпитва чувство на дискомфорт и усещане за „натиск“ от стените. Ето защо червеното е най-подходящо за големи размери на банята.

Ако го предпочитате, тогава най-добрият вариант е да съчетаете червения цвят с друг контрастен цвят, например бял.

В този случай подът и стените могат да бъдат червени и бели, а други предмети – водопровод, аксесоари за баня, завеси, щори, например светло сиво или сребро. Без третия цвят червените и белите стаи ще се възприемат като празни и недовършени.

Добър вариант, когато червеното се използва в комбинация с крем или подобен нюанс. Мебелите за баня могат да бъдат с топъл нюанс на дърво. В този случай банята ще изглежда най-уютна и весела.

Оранжев цвят

Много популярен “весел” цвят, който се използва широко за интериора на банята. Той, подобно на червеното, може да създаде ефект на намаляване на пространството и визуално да приближи стените и тавана. За да се намали ефектът от приближаването на пода, стените и тавана, той също трябва да бъде съчетан с други цветове.

Чудесен вариант, когато се използва наситен оранжев цвят в комбинация с други, като синьо, зелено, бяло, сиво и кремаво и техните нюанси. Комбинациите от оранжево с бяло или оранжево и сиво често се използват в модерния и високотехнологичен интериор на банята.

Комбинацията от ярко оранжево и най-близкото до природата синьо и зелено, както и техните нюанси, ще придадат на банята специален спокоен, нежен и затоплящ интериор, напомнящ на открити басейни, тропически плажове, слънчеви паркове и зони за отдих.

Други оранжеви нюанси са праскова и кайсия. Прасковеният нюанс е опция, която няма да причини дискомфорт, а нежният му “пастелен” нюанс ще създаде приятни и релаксиращи усещания. Кайсиевият нюанс се съчетава добре с бели, сини, зелени и кремави нюанси. С тези комбинации банята ще изглежда най-стилно.

Жълт цвят

Изпълва банята ви със слънчево настроение. Този цвят е идеален за детски бани и за енергични, позитивно настроени хора, които се грижат за здравето си. Най-добре се комбинира със същите „весели“ цветове като синьо, зелено, червено, бяло и различни топли нюанси на дървото.

Други нюанси на жълтото (кремаво, бежово, карамел, лимонено-кремаво и др.) се съчетават добре с кафявото. За акцентиране е добре да използвате всяка опция с цвят, но различни нюанси на червено и оранжево се считат за най-изразителни и за предпочитане. С тези тонове интериорът на банята ще изглежда най-уютен.

Син цвят

Добре е за релаксиране, ако говорим за по-светлите му цветове. Тъмносиният, “мрачен” нюанс може да предизвика чувство на депресия, което може да влоши психологическото състояние. Ето защо е най-добре да използвате “чисти” нюанси, близки до природата, които ще се съчетаят добре с бяло и сребро.

Синята едноцветна баня ще се възприеме като много студена, затова е най-добре да използвате допълнителни цветове за дизайна – оранжево, златно, бежово, както и нюанси, имитиращи естествено дърво.

Възможна е комбинация само с бяло, което ще „освежи“ стаята и ще облекчи усещането за студ. Най-добре е да използвате онези сини нюанси, които ще бъдат най-хармонично възприети от вас и вашето семейство. С правилния син цвят, малката баня ще изглежда най-просторна.

Източник: Всичко за банята

 

By admin